“Emeğin sektörü kan ağlıyor”: CHP’li Kış’tan tekstil için acil çağrı

Türkiye Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Sorunlarıyla Meclis Gündeminde

Türkiye’nin üretim ve ihracat ekonomisinin temel taşlarından biri olan tekstil ve hazır giyim sektörü, derinleşen ekonomik krizle birlikte ciddi bir darboğaza sürüklenirken, CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış sektörün içinde bulunduğu sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Kış, sektörün mevcut durumunun tüm yönleriyle araştırılması, yaşanan krizlerin nedenlerinin tespit edilmesi ve çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

03 Haziran 2025 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesinde CHP’li Gülcan Kış, sektörün stratejik önemine vurgu yaparak, yaşanan krizin yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda toplumsal boyutlarının da bulunduğuna dikkat çekti.

“ÜRETİM DIŞA KAYIYOR, İSTİHDAM ERİYOR”

Araştırma önergesinin gerekçesinde, tekstil ve hazır giyim sektöründe son üç yılda yaklaşık 300 bin kişilik istihdam kaybı yaşandığını belirten Kış, sadece 2023 yılı sonunda bile sektördeki çalışan sayısının 1 milyon 24 binden 959 bine düştüğüne dikkat çekti. Gülcan Kış, bu tabloyu “ekonomik krizle sınırlı kalmayan, aynı zamanda sosyal riskler doğuran bir çöküş” olarak değerlendirdi.

MALİYETLER YÜKSELDİ UYARISI

Gülcan Kış, döviz kurundaki düşük artışa rağmen, yüksek enflasyon ve artan işçilik maliyetleri nedeniyle üretim maliyetlerinin dramatik biçimde yükseldiğini, bunun da sektörün uluslararası rekabetçiliğini ciddi biçimde zayıflattığını vurguladı. “2022-2024 döneminde resmi enflasyon yüzde 138, asgari ücret yüzde 249 artarken, döviz kuru sadece yüzde 101 yükseldi. Bu, dolar bazında üretim maliyetlerinde yüzde 27 oranında bir artış anlamına geliyor,” diyen Kış, bu tablonun ihracat pazarlarında Türkiye’nin rekabet gücünü aşındırdığını kaydetti.

Gülcan Kış, üretim tesislerinin başta Mısır olmak üzere düşük maliyetli ülkelere kaydığını ve bu durumun Anadolu’da emek yoğun bölgelerde ekonomik ve sosyal sorunlara neden olduğunu belirtti. Kış

“İhracattaki daralma, fabrikaların kapanması ve artan işsizlik, özellikle Anadolu’da gelir kaybı ve sosyal huzursuzluk riskini büyütüyor”

BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM ÖNERİSİ

Hazır giyim ve tekstil sektörünün yaşadığı kriz nedeniyle ihracatta da gerileme yaşandığına dikkat çeken Kış, 2024 yılında hazır giyim ihracatının yüzde 6,9, tekstil ve hammaddeleri ihracatının ise binde 6 oranında düştüğünü belirtti. Bu verilerin, sektörün hızlı müdahaleye ihtiyaç duyduğunu gösterdiğini ifade etti.

CHP’li Gülcan Kış, sektörün mevcut durumunun sadece verilere bakılarak değil; konunun tüm paydaşlarının, sektör temsilcilerinin ve uzmanların görüşlerine başvurularak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Gülcan Kış, “Bu sektör ülkemizin üretim gücü, dış ticaret dengesi ve istihdam kaynağıdır. Krizin boyutları dikkate alındığında TBMM çatısı altında bir araştırma komisyonu kurulması zorunluluk haline gelmiştir” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış sözlerini şöyle tamamladı:

“Tekstil ve hazır giyim sektörü, bu ülkenin emeği, alın teri ve ihracat gücüdür. İstihdam kaybı, üretim daralması ve dışa kayan yatırımlarla büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız. Sektörün desteklenmesi için acil önlemler alınmalı; aksi halde, sosyal ve ekonomik kayıpların önü alınamaz hale gelecektir.”

Related Posts

Babaannesinin tarlasına kurduğu tesisle turistleri ağırlıyor

TOFAŞ’ta 20 yıl sürdürdüğü bilgisayar mühendisliği mesleğini bırakan Arif Doğru, doğup büyüdüğü yer olan Bursa’nın Keles ilçesine bağlı Gököz Mahallesi’ne yatırım yapma kararı verdi. Yıllar önce hayvancılık için sulama amaçlı önüne set yapılarak …

Yatırımcılar o metale koşuyor: Altının alternatifi 13 yılın zirvesinde!

Yatırımcıların güvenli liman arayışı ve sanayideki güçlü talep, gümüş fiyatlarını son 13 yılın en yüksek seviyelerine taşıdı. Yılbaşından bu yana yüzde 27 artan gümüş, altına göre daha az yükselse de dikkat çekiyor.

İTO Başkanından korkutan petrol tahmini

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İsrail’in İran’a yönelik saldırısıyla başlayan çatışma ortamının bölgedeki lojistik faaliyetler üzerinde ciddi olumsuz etkiler yarattığını ifade etti. Avdagiç, Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan, İran ve …

Fas, Türkiye ile ticaret anlaşmasını gözden geçirecek: Ülkesine daha fazla yatırım isteyecek

Fas, Türkiye ile imzalanan serbest ticaret anlaşmasını artan dış ticaret açığı gerekçesiyle yeniden değerlendirmeye hazırlanıyor. Özellikle Türk kumaş ithalatının açığı büyütmesi nedeniyle Rabat yönetimi, Ankara’dan daha fazla yatırım talep edecek.

Bakan Şimşek’ten cari açık mesajı: Programın başlangıcına göre 39,3 milyar dolar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ödemeler dengesi verisiyle ilgili önemli bir açıklama yaptı. Bakan Şimşek, “Nisan ayında yıllık cari açık öngörülerimiz doğrultusunda artış gösterse de programın başlangıcına göre 39,3 milyar dolar azaldı” ifadelerini kullandı.

Brent petrol yükselişte: İran-İsrail gerilimi piyasayı vurdu! (17 Haziran 2025)

Dün 74,56 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 72,13 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.13 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,65 artışla 72,60 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …