child porn bonusu veren HD siteler milf bonusu siteleri deneme Free Sex Bonusu Veren HD Siteler

Çiftçilere “anız yakmayın” uyarısı: 2 bin lira masraftan kaçarken 200 bin lira zarara yol açıyorlar

Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Tarım Teknikeri Ali Azat Epözdemir, “Çiftçilerimiz mazot yakmamak için, sadece bir saatlik anız yangını ile tarlalarını temizlemeyi tercih ediyorlar. Bu çok yanlış ve yasak bir durum. Zaten ağır cezaları ve yaptırımları var. Çiftçilerimiz eğer anız yakarlarsa daha fazla gübre atacaklar, daha az verim alacaklar. 2 bin lira masraftan kaçarken, belki de 100-200 bin lira masrafa neden olmuş olurlar” dedi.

Siirt’te hasat sonrası tarlalarını ikinci ürüne daha kısa sürede hazırlamak için dönüm başına 1933 TL para cezasına aldırış etmeyen bazı çiftçiler, anız yakmaya başladı. Kentte, haziran ayında anız yaktığı tespit edilen 1 çiftçiye 34 bin 794 TL idari para cezası uygulandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde görevli Tarım Teknikeri Ali Azat Epözdemir, anız yangınlarının topraktaki verimi düşürdüğünü belirterek, “Çiftçimiz anız yaktığı zaman, ertesi yıl daha fazla gübre atmak zorunda kalacaktır.

Toprağı verimsiz hale gelecektir, verimsiz hala gelen toprağı sadece gübre takviyesi yapılabilir. Toprağın dinlenmeye ihtiyacı olacaktır, toprak bir yıl dinlendiği zaman çiftçi bir yıl hiç çalışmamış olacaktır. O yüzden çiftçinin ekonomisini büyük derece sarsacaktır. Anızın yakılması sonucunda gerek tarımsal ekosistem gerek doğal ekosistem tahrip edilmektedir. Özellikle toprakta, karbon azot dengesi bozulmaktadır. Bir sonraki yıl için toprak verimsizleşmektedir. Çiftçilerimiz şunu bilmelidir ki, toprağı sürmek için mazottan kaçmak yerine daha fazla verimi için kesinlikle toprağını sürmeliler, anız yakmamalılar” dedi.

“Mazot yakmamak için 100-200 bin lira masrafa neden olurlar”

Epözdemir, anız yakmanın ağır ceza ve yaptırımları olduğunu belirterek, “Eğer anız yakılırsa, toprak verimsizleşir, 2 bin lira masraftan kaçarken, belki de 100-200 bin lira masrafa neden olmuş olurlar. Çiftçimiz anız yaktığı için ertesi yıl daha fazla gübre atmak zorunda kalacaktır. Toprağı verimsiz hale gelecektir, verimsiz hala gelen toprağı sadece takviyesi yapılabilir. Toprağın dinlenmeye ihtiyacı olacaktır, toprak bir yıl dinlendiği zaman çiftçi bir yıl hiç çalışmamış olacaktır. O yüzden çiftçinin ekonomisini büyük derece sarsacaktır. Çiftçilerimiz mazot yakmamak için, sadece bir saatlik anız yangını ile tarlalarını temizlemeyi tercih ediyorlar. Bu, çok yanlış ve yasak bir durum. Zaten ağır cezaları ve yaptırımları var. Çiftçilerimiz eğer anız yakarlarsa, daha fazla gübre atacaklar, daha az verim alacaklar. O yüzden çiftçilerimize kesinlikle ama kesinlikle anız yakmayı tavsiye etmiyoruz. Lütfen anız yakmayın” diye konuştu.

“Buğdaydan sonra kavun ve karpuz ektik, anık yakmadık”

Kentte 20 yıldır çiftçilikle uğraşan Ferman Uras (53), daha önce buğday ektiği tarlasını hasattan sonra sürerek kavun ve karpuz ektiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Ben 20 yıldır tarımla uğraşıyorum, bugün de tarlamı sürüyorum. Kavun ve karpuz ekimi yapıyorum. Karpuz ve kavundan önce buğday ekiliydi. Buğdayı biçtikten sonra tarlayı yakmadık. Buğdayımızı biçtikten sonra sürüyoruz tarlamızı. Anıza karşıyız. Anız yakmak zararlıdır, toprağın vitamini kalmıyor, tarla içinde bulunan haşerelerin hepsi ölüyor. Tarlanın verimi düşüyor, o yüzden anız yakmaya karşıyız. Çiftçilerimizden ricamız var anız yakmasınlar.” (DHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir