Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Uzmanlardan Önemli Uyarı: Sıvı Tüketimine Dikkat!

Haziran ayının ortalarında hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte terleme ve sıvı kaybı da artmaktadır. Temmuz ve ağustos aylarının gelmesi öncesinde uzmanlar kritik uyarılarda bulundu.

Uzmanlar, sıvı tüketiminin hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, vücuttaki toksinlerin atılması, metabolizma dengesinin korunması ve birçok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesi için günde minimum 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

‘Sıvı Kaybı Ciddi Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir’

Vücudun düzgün bir şekilde çalışabilmesi için suyun temel bir gereklilik olduğunu belirten Doç. Dr. Kıdır, “Hücrelerin, dokuların ve organların işlevlerini yerine getirebilmesi için yeterli su alımının sağlanması gerekmektedir. Özellikle yaz aylarında artan terleme nedeniyle oluşan sıvı kaybının telafi edilmemesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.

‘Çay ve Kahve Tüketimine Dikkat Edin’

Sıvı ihtiyacının karşılanmasında süt, ayran, kefir, cacık ve meyve suları gibi içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, “Sulu meyveler sıvı alımına katkı sağlasa da suyun yerine geçemez. Aşırı meyve tüketimi kan şekeri seviyelerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Ayrıca çay, kahve, şekerli ve gazlı içecekler suyun yerini tutmaz. Hatta çay ve kahvenin idrar söktürücü etkisi, sıvı kaybını artırabilir” şeklinde konuştu.

Vücut susuz kaldığında halsizlik, yorgunluk ve konsantrasyon kaybı gibi belirtiler görülebileceğini belirten uzmanlar, “Güneş altında uzun süre kalmak ve yeterince su tüketmemek vücut ısısının yükselmesine ve güneş çarpmasına neden olabilir. Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, bilinç bulanıklığı, tansiyon düşüklüğü, terleme azalması gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumda hasta derhal serin bir yere alınmalı, kıyafetleri çıkarılmalı ve vücut su ile ıslatılmalıdır. Bilinci açık olan hastalara sıvı verilmelidir. Fakat bilinci kapalı olan hastalara su verilmemeli ve acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Çocuklar arasında çok hızlı yayılıyor!

Çocuklar arasında hızla yayılan el, ayak ve ağız hastalığına karşı uyarıda bulunan Doç. Dr. Samet Özer, özellikle 5 yaş altı çocukların risk altında olduğunu belirterek, hastalığın belirtileri ve bulaşma yollarına karşı aileleri dikkatli olmaya çağırdı.

Sağlığınız tehlikede olabilir: Klima kullanırken bunlara dikkat!

Uzmanlar, sıcak havalarda konforlu olabilmek ve verimli çalışabilmek için kullanılan klimaların aynı zamanda insan sağlığı açısından ciddi sorunlara da yol açabildiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı’ndan sınav kaygısı uyarısı

Sağlık Bakanlığı, öğrencilerin sınav kaygısını fark etmelerinin ve bu kaygıyı kontrol altına almalarının önemli olduğunu belirtti.

Gençlerdeki felç artışıyla ilgili şoke eden gerçek: Doktorların bile gözün kaçıyor

Gençlerde artan felç vakalarında şoke edici belirtiler ortaya çıktı. Çoğu doktorun bile gözünden kaçan belirtiler felç bırakıyor. Bu durumu yaşayanlardan biri de 34 yaşındaki Laura Akers.

Yaşamı kâbusa çevirebiliyor! Miyomlar hamile kalmayı engeller mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Tehlikeli trend! Vajinal östrojen kremlerinin yüze sürülmesi kansere yol açabilir

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.