Hedef, ticaret hacmini 5 kat artırmak

Ankara’da Gabon İle Ekonomik İşbirliği Geliştirilecek

EVRİN GÜVENDİK / Ankara – Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran, Gabon ile işbirliğinin savunma sanayi, tarım, madencilik gibi alanlarda ileri taşınacağını belirtirken, önümüzdeki günlerde iki ülke arasındaki Karma Ekonomik Komisyonu ikinci dönem toplantısının Ankara’da gerçekleştirileceğini açıkladı.

Sahra Altı Afrika ülkelerinden Gabon ile vergi kaçakçılığı ve çifte vergilendirmeyi önlemeye yönelik anlaşmanın uygun bulunduğuna dair kanun teklifi, Meclis Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran, komisyonda Türkiye ve Gabon arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler hakkında bilgi verdi. Duran, ülkede önemli demir, manganez ve altın yataklarının yanı sıra tarım ve balıkçılık alanlarında da geniş potansiyel olduğunu vurguladı.

‘İş birliği genişletilecek’

Türk firmalarının şu anda Gabon’da inşaat ve enerji alanında önemli projeler üstlendiğini belirten Duran, “İş birliğimizi ve mevcut ilişkilerimizi savunma sanayi, tarım, balıkçılık ve madencilik gibi yeni alanları da kapsayacak şekilde genişletmek istiyoruz” dedi. Gabon ile Karma Ekonomik Komisyonu ikinci dönem toplantısının Ankara’da yapılması planlanırken, Duran, iki ülke arasındaki ticaret hacmiyle ilgili şu verileri sundu: “İkili ticaret hacmimiz 2024 itibarıyla 109.09 milyon dolar, ihracatımız 99.25 milyon dolar, ithalatımız 9.83 milyon dolar. Gabon ile vergi anlaşması imzalamamızın sebebi, zaten Afrika’da yatırım yapan iş insanlarımızın büyük ilgisinden kaynaklanıyor. Amacımız kısa vadede bu 109 milyon dolarlık hacmi 200, 300, 500 milyon dolara çıkarmak.”

Related Posts

Nefes kredisi faiz oranı ve vade sayısı kaç? 2025 TOBB Nefes kredisi başvuruları ne zaman?

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Nefes Kredisinin yeniden hayata geçiriliyor. Peki, Nefes kredisi faiz oranı ve vade sayısı kaç? 2025 TOBB Nefes kredisi başvuruları ne zaman?

Son 12 yıldır böylesi görülmedi: İflas eden edene

Dünya krizde… Kapitalizmin son yıllarda girdiği kriz her alanda kendini gösteriyor. Dünya ekonomisinde de şirket iflasları pandemi sonrası dönemde ciddi artış gösterdi. 47 ülkeyi kapsayan Dun & Bradstreet 2024 Küresel İflas Raporu, küresel iflas …

Gıda fiyatlarında endişelendiren yükseliş

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, Haziran ayında yüzde 0,5 artarak 128 puana çıktı. Bu seviye, Nisan 2023’teki zirveye oldukça yakın. Bitkisel yağ fiyatları yüzde 2,3 oranında artarken, özellikle palm, kolza ve …

İstanbul’da yaşamanın bedeli 93 bin lirayı aştı

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından açıklanan haziran ayına ait ‘İstanbul’da Yaşam Maliyeti’ araştırmasına göre, kentte yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47,13 arttı. İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 93.465 lira olarak hesaplandı.

Direne direne yüzde 93 zam aldılar: 73 bin lira maaş, 20 bin lira eğitim parası, 30 bin lira sosyal hak ödemesi

DYO Boya Fabrikaları A.Ş.’de 43 günlük direniş işçilerin kazanımı ile sonuçlandı. İşverenle sendika anlaştı ve işçilerin istediği oranda zam öngören Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalandı. Anlaşma, işçilerin ücretlerinde dikkat çekici bir artış …

TCMB anketi: Üçüncü çeyrekte fonlama koşullarında gevşeme bekleniyor

TCMB anketi: Üçüncü çeyrekte fonlama koşullarında gevşeme bekleniyor